středa 29. února 2012

Slečna Kvačka

Přestavuji vám slečnu žabku Kvačku. Přiznávám, že jsem si původně plánovala vymodelovat velké vajíčko do zahrady, ale nějak mě hlína neposlechla a dělala si, co chtěla, to se prostě stává, tedy .... aspoň mě .... občas ...
Důležité však je postavit se k tomu čelem, a z té, původně depresivní situace, vyjít s "keramickou" ctí.
Pokud se Kvačka povede, nikdo nepozná, že neměla spatřit světlo světa.  (to je jen interní informace pro
vás :-) ) a třeba se jí bude u jezírka u nějakého hezkého domečku líbit. A kdyby ne, bude hlídat to naše.



Omluvte prosím pracovní nepořádek v pozadí. :-)


neděle 26. února 2012

Koule teracota po výpalu

Jak se dělají koule z formy jsem už ukazovala, takže zbývá ukázat, jak vypadají po výpalu 1150°C.
Jsou z hlíny licí a to červenice. Zajímavé je, že se musí počítat, že se koule  zmenšují jednak přirozeným procesem schnutí, ale , dle mého, se ještě zmenší při pálení. Mám 3 formy o průměru cca 10, 16 a 19 cm. Po vypálení mají koule průměr cca 8, 13 a 16 cm, a ten rozdíl, už je i opravdu poznat. Zkoušela jsem pálit tyto koule i z hlíny burelové (ve výsledku hnědá barva), tam je zmenšení ještě větší. Samozřejmě to asi ovlivňuje i výše výpalu, ale vzhledem k tomu, že se jedná o venkovní dekoraci, teplota výpalu nemůže být nižší.







pátek 24. února 2012

K čemu se u mě dají využít i hrábě

Možná nic světoborného - našla jsem na půdě  po původních majitelích (kromě všeho možného) i dřevěné hrábě. Pořád jsem nevěděla, co s nimi, až jednou mě napadlo, že bych si z nich mohla v minigalerce udělat "věšák" na keramické a jiné drobnosti. Třeba je z vás taky někdo má a taky neví, co s nimi ... Pravda, do ložnice se jako dekorace nehodí, ale třeba někam na verandu nebo připevnit je  na "stylovou zídku" by šly a co na ně zavěsit ??? cokoliv, třeba bylinky ...




středa 22. února 2012

Mátový sirup

Mátový sirup je pro mě vzpomínkou na dobu, kdy jsem bydlela ve Francii. Tam je totiž mátový sirup hodně oblíbený, tedy aspoň tam, kde jsem pobývala. Ale nepije se tam a priori jako příměs do koktejlů, ale jako to známe my, tedy jako šťáva s vodou nebo, což je pro mě daleko lahodnější, jako šťáva s mlékem.
V Praze jsem tento originál sirup těžce sháněla, několikrát mi ho přivezla majitelka jednoho pražského obchodu, co dováží a prodává francouzské pochutiny. Dnes jsem byla v Lidlu a představte si, že tam doprodávají sirupy německé, ale pozor mátové. Já ho ještě prodávat neviděla, ale kolegyňka v práci říkala, že ho tam občas prodávají, nevím.  Co jsem vlastně tímto příspěvkem chtěla říct? Pokud rádi ochutnáváte a poznáváte nové chutě, neváhejte a zkuste tento sirup (není to originál, ale chutná dobře), stojí to za to. Verze mátového sirupu s mlékem (poměr jako klasik voda se šťávou) nemá chybu. Jo ještě pro úplnost, samozřejmě nejlépe chutná v létě, ale mě chutná pořád.


neděle 19. února 2012

Zápichy do zahrady - plotovky

Nevím, jak vám, ale mě se zápichy do zahrady líbí. Většinou se prodávají pod názvem plotovky a jsou úplně původně určeny na dřevěné ploty, které byly z kulatin. Dnes má ale takovýto plot málokdo, proto zápich. Dokonce jsem se někde dočetla, že za první republiky byly plotovky častou dekorací plotů a zahrad - hlavně koule. Ještě než jsem si je mohla sama vytvořit, tak jsem je vždycky, když jsem jela do sousedních krajů, obdivovala. Třeba v Německu je mají rádi moc a hlavně dost barevné. Já ale dávám přednost trochu střídmějšímu stylu ... Svoji "sbírku" zápichů jsem trochu rozšířila, mrkněte .... Rybku zápich jsem vyfotila singl, ale nejhezší jsou po třech, každá v jiné základní barvě.










čtvrtek 16. února 2012

Bazarový nákup pro radost

Dnešním dnem jsem zase rozšířila svoji vetešnickou sbírku:

1. litina bábovka  - už jich pár mám, ale tahle se mi líbila tvarem, ten ještě nemám
2. hliníková nádoba na kávu
3. smaltovaná čajová konvička modrá - krásná modrá (asi na fotce barva nevynikne), krásný tvar

Už teď se těším na další nákup :-)



středa 15. února 2012

Květináček s růžičkami

Dokonáno. Květináč s růžičkami je vyroben. Bude na stromkovou růžičku. Myslím, že to bude pasovat.

pondělí 13. února 2012

Jak se u nás vyrábějí koule ... keramické

Dnes vám ukážu, jak se u nás vyrábějí keramické koule, vylévané z forem. Loni jsem získala z jedné, již dříve uzavřené, keramické továrničky formy na odlévání a to mimo jiné tyto koule. Přiznávám - nejde o  klasickou keramickou tvořivost, aleto byste nevěřily, kolik výrobků z keramiky a všech možných rádoby keramik jsou vylévané právě z forem. Pamatuji si, že když jsem v likvidačním skladu  našla konkrétně tyto formy, byla jsem strašně nadšená, protože je mám ráda :-) Od té doby mám koule rozeseté po zahradě doma, rostou mi i na zahradě na chatě a všechny moje kamarádky, které mají zahradu, je mají také. Mrkněte níže, jak se "amatérsky" vylévají sádrové formy .... Musím říct, že to není zrovna moje nejmilejší činnost, ale protože už mám objednávky a jaro se blíží, jdu do toho ...  tady jde konkrétně o hlínu červenici, to znamená, že koule budou po vypálení tzv. teracotové a neglazované, nevím, jestli už jsem v nějakém svém minulém příspěvku psala, ale  pro venkovní celoroční dekoraci nedoporučuji kupovat glazovanou keramiku, ta praská. I když mě se třeba popraskaná glazura líbí ... Někdy příště ukážu, jak vypadá popraskaná glazura z venku.

Formy

 Dvě půlky k sobě spojené páskami (nejlépe z automobilových duší)
Kýbl s licí keramickou břečkou

Před použitím dobře promíchat


Forma plná licí břečky, čekáme několik desítek minut na vytvoření keramického střepu, pak vylejeme zpět do kýble
A toto je výsledek (samozřejmě po povrchové úpravě) ....... a teď schnou a schnou a schnou.... Až příjde jejich čas, poputují do pece k vypálení na 1160°C, to proto, aby se jim na zahrádce nebo na balkóně líbilo.

sobota 11. února 2012

Moje specifické sběratelství

Já nevím, jak Vy, ale už od mládí jsem chtěla něco sbírat, nejdříve kuličky, mončičáky, známky jsem taky sbírala, později jsem začala sbírat ubrousky, pak vznikl nápad, že by se mohla udělat sbírka přívěšků,  sbírala jsem prostě kde co.  Je fakt, že postupem doby  tak nějak nějaké sbírky odchází ... nerostou ...Ovšem v mém případě se moje SKUTEČNÁ  vášeň pro sběratelství projevila později, až když jsem si budovala zázemí svoje. Nutno podotknout, že můj muž má pro moji současnou sběratelskou mánii svůj osobitý názor, rozhodně není stejný jako ten můj a jaksi ji podporuje se skřípáním zubů. To mě samozřejmě nemohlo a nemůže odradit. A tak dnes se tomuto oboru vetešnictví (samozřejmě kromě keramičení) věnuji. Jak se to projevuje v mém případě? ... žádný bazar, žádné vetešnictví v širokém okolí mého bydliště a pracoviště se neobejde bez mých návštěv, máme nedaleko i nábytkovou farmu, kam kromě staršího stylového nábytku dováží i drobnou veteš, obhlížím sběrný dvůr v naší vesnici a vynáším z něj poklady, kteří ostatní (pro mě totálně nestyloví sousedé) vyhazují, objíždím bleší trhy, aukruji a tímtovším možným rozšiřuji svoji vetešnickou sbírku. Už to skoro nemám kam dávat. Doufám, že to se mnou doma všichni ještě chvíli vydrží, bojím se totiž, že mě tento koníček hned tak neopustí ... Jsem divná? Jsem v tom sama? Nebo mě podpoříte, že v tom přeci jenom nejsem sama?
( fotky jsou jen demonstrativní ukázkou ...)









pondělí 6. února 2012

Růžičkový svícen

S politováním (ke všem svým tvořeným výtvorům mám osobní vztah) a zároveň s radostí se budu muset rozloučit s tímto krásným ( ooo ta samochvála) svícnem. Původně měla být výsledkem tohoto tvoření nějaká velikonoční pipča (přeci do té velikonoční pece), ale nakonec to dopadlo jinak.
Vidím ten svícen stát někde na venkovním stole pod pergolou nebo v nějaké letní kuchyni .... Paní Táňa si o něj mailem napsala, a tak bude dělat radost jí ... Děkuji.

neděle 5. února 2012

velikonoční pec

Sice balím oteplovačky, bundy, helmy a všechno, co patří do baťohu na pořádnou lyžovačku, neb má jedno z mých potomků jarní prázdniny, ale to mi nezabránilo myslet keramicky už na jaro, a tak posílám malý vzoreček včerejšího pálení keramiky a to hlavně ve velikonočním duchu...






                                        Svícen třeba na terasu, jak jinak u mě, než s motivy růží.

středa 1. února 2012

Taky něco pro zdraví ...

... ač, nerada, tak i já jsem si musela přiznat, že je potřeba dbát nejen o ducha, ale i o tělo. Moje milovaná sestra, naše rodinná výživová a dietní terapeutka rozhodla, že je potřeba tělo, kromě jiného, vyčistit. Našla mi kamaráda a to Activaloe gel Forte. Vypila jsem celou lahev.... celý litr ....Přežila jsem to a cítím se stejně :-)  a pořád čekám, jestli se ze mě stane jiný člověk ...


ACTIValoe® je nejvíce klinicky studovaná Aloe vera na světě. Tuto kvalitní ACTIValoe® doporučujeme:
  • k pročištění organismu (váže na sebe toxické látky a pomáhá od únavy)
  • k posílení imunity a revitalizaci
  • onkologickým pacientům a diabetikům jako pravidelný posilující nápoj.
  • jako součást každého dietního programu k pročištění.
  • pro optimální trávení, zejména v kombinaci s probiotiky
  • pro podporu tvorby kolagenu v pleti.