čtvrtek 31. května 2012

Chřest ... a vůbec saláty

Dobrý večer milé blogerky,

... ačkoliv jsem se v minulém příspěvku dušovala, že na blogu moc o kuchtění psát nebudu , neboť to není  , na rozdíl od keramiky, pro mě žádný koníček, ale znáte to ....

K dnešnímu napsání příspěvku mě inspirovala návštěva trhu a koupě chřestu. Vím, že spousta hospodyněk nemá k němu zrovna vřelý vztah, ale my ho můžeme. ( je dost zdravý, obsahuje vitamín C a různé minerály)  Pravda, asi ne každý týden, ale občas, zvlášť když je jeho sezóna, což je, tak proč si ho nepřipravit. Dělám ho jako salát se zálivkou (vinaigrette) a je to dost oblíbený způsob přípravy chřestu ve Francii. Ve Francii se vůbec saláty se zálivkou připravují  téměř denně a z různých druhů zeleniny a je to takový jejich předkrm. K tomu v drtivé většině podávají, jak jinak, než francouzskou bagetu.
 Když už se zmiňuji o chřestovém salátu, dám vám i jiné, pro nás, nezvyklé tipy, určitě si každý vybere podle chuti nebo to prostě budete chtít zkusit.
 P.S. pokud narazíte na chřest zelený, je to ten, který se nemusí loupat (prý), jen se seříznou spodky

Mezi moje nejoblíbenější saláty patří:

- vařené studené brambory, nakrájené na kousky a uvařené růžičky květáku, v tomto případě posypat hodně pažitkou

- salát z paprik, recept je znám cca i  z balkánské kuchyně, ve Francii se nejčastěji dělá tak, že se masité papriky prudce, ale opatrně ogrilují, nechají mírně  zchladit a "maso" z paprik se odděluje od slupky (jde to, ale je to piplačka) a krájí  se na nudličky (třeba)

- uvařená, na plátky nakrájená červená řepa, nakrájená na plátky

další tipy (schválně nepíšu saláty rajčatové, okurkové, zelené, to je klasika)
- vařený pórek, nakrájený na plátky
- kdo má rád čekankové puky (trochu nahořklé) tak nakrájet na menší kousky
- vařená čočka s kousky zeleniny
- kukuřice s tuňákem (tady je lepší konzervovaný)

a pro opravdové (z mého pohledu) "fajnšmejkry"  je uvařený artyčok , odkapaný, vysušený, ale pozor  nekrájet. Francouzi ho konzumují tak, že si na talíř dají celý artyčok, odlupují postupně lístky, ty namáčejí do zálivky (vinaigrette) a masitou část (není jí moc), která je ke středu každého lístku, vykusují. Tohle ale já fakt nemusím.

Tipy na zeleninu už znáte a ještě zbývá návod na zálivku (tedy vinaigrette), tedy spíše popíšu, jak ho dělám já. Věřte, že je to ta nejdůležitější pochutina.

odhadem si do mističky vlijete olivový olej (nechce se mi psát ten panenský, ale protože je nejkvalitnější, tak proč ne - asi to víte, ale pro jistotu panenský proto, že je to olej, který se získá při  prvním lisování oliv, tedy myslím :-)
dále vlijeme ocet, záleží na vás, buď balsamico nebo vinný, jen prosím ne obyč
kdo má rád (patří tam) hořčici, tak trochu nebo více, záleží na chuti, nejlepší je trochu ostrá, kdo má rád hořčici kremžskou, nevadí i ta se dá použít místo hořčice klasik
pomalinku už metličkou mícháme směs
přidáme sůl, pepř
jo a nezapomenout nakrájet na kousky stroužky česneku, Francouzi jím do zálivky nešetří, zase, dle vaší chuti, nebojte se, ve spojení s olejem a octem není tak výrazný, takže se to dá přežít
Pokud by se vám povedlo udělat zálivky více nevadí, nechte ho v lednici na další den třeba na další zeleninovou pochoutku.

Doufám, že jsem se moc v textu neztratila a že je to celé k pochopení. Zeleninu vybírat dle vašich chutí a zalévat vinaigrettem (žádná majonéza, žádná smetana nebo jogurt). K tomu kousek bagetky a dvojdecku červeného vínka.
Mějte se krásně a pokud najdete odvahu něco vyzkoušet, tak dobrou chuť!




Níže ingredience pro vinaigrette.

úterý 29. května 2012

Minitrh keramiky, receptík, atd.

Dobrý večer, konečně jsem našla chvilku času, abych se s vámi podělila, co a jak u nás ...

V sobotu jsem byla s kolegyňkou v nedaleké vesnici, na akci "povltavské slavnosti".  Nakonec jsem nabyla dojmu, že šlo nejen o tyto slavnosti, ale že to bylo spojené i s předoslavou dne dětí. Atrakcí pro ně bylo dost, nejvíce se jim líbilo korálkování - prostě si každé dítko mohlo udělat a odnést řetízek nebo náramek z korálků. No a pro maminky tam byly jiné návnady - třeba stánek s naší keramikou :-)










.... sama jsem překvapena, že jsem našla odvahu vložit sem receptík, protože se tedy za vášnivou kuchařku vůbec nepovažuji, ale někdy (spíše dost často) jí musím být. Dnes je to o zapečeném lilku a cukíně, je to recept, který se často dělá ve Francii, však ho taky odtamtud znám. Ale chutná jen milovníkům těchto druhů zeleniny! A to já jsem!
Tak a jdem na to
- nakrájet na plátky lilek, nechat odpočinout (množství dle vás, já loupu, oni ne)
- nakrájet na plátky cukíny (množství dle vás, já loupu, oni ne)
- připravit si pekáček
- na pánvi s olivovým olejem opékat plátky zeleniny (jemně do hněda) a na střídačku pokládat do pekáčku a mezi vrstvami sypat strouhaným sýrem (množství a jaký, je na vás)
- předposlední vrstvou je pokrájená vařená rajčata se šťávou a poslední vrstvou sýr
- do rajčatového pyré nakrájet na jemno trochu česneku (není nutné), trochu soli
nezapomenout bylinky - samozřejmě provensálské
a šup do trouby
jo a červené vínečko k tomu ...




Koupila jsem si smaltovanou modrou malou konvičku, žádné aukro, žádný blešák, ale poctivá prodejna hraček, no, není pěkná?

Ještě jsem se chtěla s dovolením pochlubit,  žába Kvačka už bydlí jinde. Jo a velký šnek, o kterém jsem psala minule, taky.

Mějte se krásně!
Margit

pondělí 21. května 2012

Ocenění a jiné " keramické" informace

Moc vás všechny zdravím,

dnešní příspěvek musí začít poděkováním Ivě (Kaiva) za ocenění, které mi poslala. Milá Ivo, děkuji moc, jsem moc ráda, že se Ti můj blog líbí.


....  další fotky ukazují moje minijezírko, resp. plechovou vanu s trochou kamení, vodními rostlinami a samozřejmě, jak jinak,  keramickou ozdobou v podobě oblíbených rybek. 



... tady pohled na takové naše sezení, je to taková naše relaxová bokovka, je odtud krásný pohled na dům a zahradu, a proto tu ráda sedím u kafe, i když je to od domu "trochu z ruky", a tak někdy, než sem s hrníčkem kafe dojdu, mám ho z polovic vylité :-)


konečně mi taky něco začíná kvést ... clematic...


... a tady foto koulí, co mám tak různě jako zápichy






... v jednom z minulých příspěvků jsem ukazovala "výrobu šneka" na zakázku. Vyrobený šnek se líbil, ale představa byla ještě trochu jiná a to ještě většího šneka. Snad paní zákaznici překvapím, když jí znovu pozvu do galerky na obhlídku dalšího mého pokusu, a to na maxišneka. Jeho výška je cca 24 cm, tak pevně doufám, že už bude dostačující. Níže na fotce je šnek už po 1. výpalu, takže je veliká šance, že se povede. Ten prcek vedle míče a maxišneka sloužil prvotně jako vzor.

Mějte se všechny moc krásně!
Margit

úterý 15. května 2012

Vykrajovaná koule

Dobrý večer, tedy spíše asi už noc ....

dnes vám ukážu vykrajovanou kouli, která mi tedy, jako amatérovi, dala zabrat a i tak je a bude výsledek dost nejistý.
Přišla k nám do galerky paní s časopisem v ruce a už mi bylo jasné, že nese předlohu ... Taky že jo. Jde o časopis Flora (mimochodem - myslela jsem si, že časopisy o zahradě mám zmáknutý, ale tohoto jsem si jaksi nevšimla ), kde byly k článku o zahradě ukázány i zahradní dekorace a to keramické. Kromě jiných, krásných i něco jako koule - a to vykrajovaná nepravidelnými otvory. Časopis si půjčila moje kolegyňka, zkusí udělat kouli taky a po svém, a vzhledem k letitým zkušenostem ji zmákne určitě lépe než já. No a tak jsem ji tvořila po svém. Na trhu už jsem něco podobného prodávat viděla, takže jsem asi věděla (nebylo těžké odhadnout), o co jde. Velikost - cca fotbalový míč - to aby v zahradě vynikla !
... byl to nápor na mou nervovou soustavu, nedařilo se, první pokus totálně ztrozkotal (viz foto), při druhém se mi zkutálel míč s hlínou na zem, takže zase nic a až ten třetí pokus "nějak" dopadl. Koule je jaksi nepravidelná, ale jak já tvrdím, v umění to nevadí :-). Teď ji hezky suším pod igelitem a trnu, aby mi nepopraskala, protože nějaké trhlinky, to jak jsem nožem vyřezávala, vidím ... Držte mi palce!

Mějte se krásně
Margit






neděle 13. května 2012

Víkendové úlovky ...

Hezký nedělní podvečer, ještě jsem vám neukázala, co jsem si koupila minulou sobotu na blešáku. Pravda,  některé už v nějaké podobě už vlastním, ale, dle mého, těchto věcí není nikdy dost, zvlášt pro takovou vetešnici, jako jsem já. (naštěstí i místa je zatím dost :-) )

Nejlepším úlovkem je pro mě mísa s lvími hlavami (mám ji už i v menším vydání), ale tato je větší a skvostná.
Pro manžela (aby nebyl tak smutný :-) ) jsem koupila krásný kovový zámek s klíči, ten bude určitě zavírat naše staré kované dveře nebo nevím...






No a níže můj úlet, nebojte, nezbláznila jsem se a malířkou nejsem, ale prostě mě to totálně uchvátilo ... Můj muž už to za ten týden "rozchodil", a tak jsem už našla odvahu tento malířský stojan umístit z garáže do domu, ještě, že je kam, kdyby nebylo, tak by mi to asi tak lehce neprošlo ... Nevím, jestli je to na fotce vidět a poznat (nejsem vůbec dobrý fotograf), ale stojan je samozřejmě starý, i pevný a bytelný a lehce ošpiněný barvami a mě se to líbí. Stojí pod schodištěm a na něm bydlí zatím obraz, ale dokážu si představit místo obrazu pěkné zrcadlo.








A taky vám ukážu jezírko - kyblík s mojí keramickou rybičkou. Tyto rybky jsem dělala už v loni a skoro každý, kdo k nám přišel, se ptal, kam třeba s nimi ... Tak jsem už tenkrát vytvořila tento kyblík + mám ještě plechovou vanu jako jezírko a tam mám rybky na kovové tyči 3, to aby byla představivost ... Zajímavé je to, že já mám ve vaně rybičky různých barev a zákazníci si vesměs kupovali barvy stejné, resp. zejména modré.
 ( to ale až pak, co jsem je sama naaranžovala) To jen, že mě vždycky baví sledovat a zjišťovat, kdo má jaký vkus ....

Mějte se krásně...
Chci sluníčko !!!  a teplo!!!

Margit

pondělí 7. května 2012

Od všeho trochu ...

Ahojky všem,
dneska to vezmu zeširoka

+ .... zase ty úspěšné keramické koule. ... Paní má žlutou fasádu domečku a černou střechu a dosud nabízené koule z hnědé a červené hlíny se jí nehodí. Chtěla by "žluté", lekla jsem se, že myslí žluté glazované, to bych asi nedoporučovala, ale nakonec něco jako pískovec. No jo, ale hlína je hlína a pískovec je pískovec a mé možnosti jsou jaksi omezené. Napadlo mě zkusit vypálit kouli jako vzorek ze světlé hlíny prostě tak a ono to docela jde. Koule vypadají jako "pískovcové", mě osobně výsledek překvapil a objednavatelku taky. Takže je pro ni zkusím ve všem velikostech, co mohu. Vyfotila jsem tu jednu i pro vás a jak fotím, tak mi přišlo, že se dá krásně kombinovat s koulemi ostatních barev, naopak mě se to líbí víc. No posuďte ...

P.S. musím trošku vylepšit můj e-shop, píšete, že obrázky nic moc, zatím to řeším, že  posílám mailem fotky jinak, takže postupně vylepším. Samozřejmě platí, že co fotím   na blog, mohu vyrobit i pro vás.


+ podívejte, jak jsou květináče z minulého příspěvku "vyfešákové"


+ šneka na zakázku jsem vám v jednom z minulých příspěvků ukázala, paní chtěla většího, než byl ten v galerce. Vyrobeno (fotky znáte), vypáleno. Byla jsem s výsledkem spokojená, a tak jsem se těšila, co na to kupující. No, dopadlo to tak, že paní si mého šneka vzala, líbil se, ale původně chtěla ještě většího. Já jsem naopak měla pocit, že nesmí být zas tak veliký, protože mi to trochu hraničí s kýčem, ale zase se ukázalo, že každá z nás má jiný vkus, jinou představu a to je zase na druhou stranu děsně super. Nedalo mi to, a zkusila jsem tedy pořádného šneka - chlapáka ....Ale dal mi zabrat, jako forma na krunýř mi posloužil fotbalový míč.


+ včera jsem zase neodolala a spěchala na blešák, no naštěstí jsem jela větším autem a mohla si koupit a odvézt něco takového zvláštního, trochu pro "silné povahy", jak prohlásil můj muž a myslel tím sebe, jako že ze mě skončí " v nebi", hold zhluboka dýchat je taky někdy zdravé (jako že to rozdýchává ještě teď) :-) Ale nebojte, zase tak hrozný to není , ukážu příště.

Mějte se krásně a přeji nám všem, ať moc neprší ... Margit

středa 2. května 2012

Květináče + ostatní

Ahojky všem,

mám teď nějaké květináčové období, asi mě inspiruje to jaro, kdy sázíme a sázíme, co se dá ... A jak píše Evík na svém blogu, že květináčů není nikdy dost (dodávám taktéž květinek do nich ...), tak s ní musím jen souhlasit.
Inspirována výrobou antického květináče na zakázku, jsem ponechala ozdobný motiv ("sušenka") a vyrobila jen tak sérii 3 různých květináčů s tímto, mým oblíbeným, motivem sušenky. Samozřejmě je každý květináč sám za sebe, ale dohromady vedle sebe jsou nejhezčí. Dva z nich (zleva) jsou už po přežahu (prvním výpalu), ten třetí se ještě suší. Necháme s překvapit, jestli přežije ... Bylo teď dost horko, a tak jsem mu nedopřála se sušit, ale pěkně se potit pod igelitem, aby mi nepopraskal .... to bych fakt nerada .....





Ještě bych se ráda vrátila k ocenění, které jsem získala od Šárky (saramarblog.blogspot.com). Něco o sobě jsem už napsala v dřívějším příspěvku a ještě jsem měla ocenit dálší blogy já. Koukala jsem na některé mé oblíbené blogy a již tam toto ocenění taky doputovalo. Tak jsem se, s dovolením, nechala ispirovat Vámi a věnuji toto ocenění dále tomu, kdo si ho stáhne. Ve své podstatě by to tak (z mého hlediska) mohlo být, já totiž vlastně  obdivuji všechny blogy, resp. obdivuji všechny z nás, kdo si dokáže najít čas si blog vést, pečovat o něj, poskytovat inspiraci dalším a ještě k tvořit. A  Šárce ještě jednou děkuji!



mějte se krásně
Margit