pondělí 24. června 2013

Kuře na plechovce aneb víkendová grilovačka

Hezký pondělní den, brr, to je už zase zima ! Ale víkend se celkem vydařil a my měli doma hody. Manžel, coby čerstvý absolvent kulinářského umu griloval, a sám :-) žádný podrž, uřež, přidrž, nakrájej, osol... prostě sám, možná se zdá, že ho zbytečně "vychvaluji", ale vzhledem k tomu, že můj muž patří do kategorie, o které se říká, že spálí i čaj, je chvála opodstatněná (to aby mu ta chuť  vydržela i nadále)   :-)

tak a tady popis:
rozpálíme gril
mezitím si připravíme a očistíme kuře, připravíme si obalovací směs z hrubé soli, drceného rozmarýmu, černého pepře, citronové kůry a čili vloček, tyto ingredience hezky v hmoždíři rozetřeme
POZOR - pokud chcete mít směs voňavější, předtím kuličky pepře opečte v pánvi, až vám budou kuličky pepře běhat po pánvi, odstavte)
nesmí chybět plechovka piva, kterou budete potřebovat jen do půlky plnou - výběr piva je na vás
tak a teď:
očištěné kuře navlhčete vodou a potřete ho připravenou směsí, dovnitř ještě vložte několik větviček rozmarýru a postavte ho na plechovku piva a to vše na plech a na gril, nebo, pokud máte speciál stojánek na kuře jako my, pivo se vjele do středu do otvoru, k tomu určenému
grilujeme - pečeme asi 1 až 1,5 hodiny a průběžně potíráme směsí z trošky másla a sladké papriky (event. s výpekem) až do úplného ugrilování
pře podáváním samozřejmě plechovku z kuřete vyndáme a kuře naporcujeme, my nůžkami

Ke kuřátku se manžel rozhodl, že bude rýže, na kterou máme speciální "přístroj", který se foneticky jmenuje SJUHANKY, jak se to píše po japonsky, už nevím.  Příprava je úplně nejjednodušší a hlavně se nemusí nic hlídat, což je někdy fakt výhoda, zvlášť, když připravujete pokrm pro větší počet lidí, což byl i náš případ a věnujete se i přípravě dalšího



pepř teprve bude hopsat


do hmoždíře k ostatním ingrediencím


my grilovali kuřata 2, jedno na plechu s plechovkou piva, druhé na kupovaném stojanu, pivo se vlévá do nádobky






2 kuřátka akorát na náš gril



a tady oblíbený varný hrnec SJUHANKY na rýži


rýže, voda, bylinky - na všechno jsou odměrky


nastavíme čas a jak chceme mít rýži připravenou (tvrdá, měkká, soft, sushi atd)


a tady hotovo

poslední fáze grilování a potírání




Dobrou chuť!!!

Margita



čtvrtek 20. června 2013

Pouť na zámku Koleč

Hezký večer,

minulou sobotu jsem byla s keramikou na pouti na zámku Koleč na Kladensku. Barokní zámek byl postaven 1713-1714. Ve 2. polovině byla majitelem zámku i habsburská rodina. Po vzniku Československa se dvůr se zámkem stal majetkem českého státu a po r. 1945 připadl nedalekému státnímu statku. V nedávné historii se zámek dostal do soukromých rukou a začal chátrat .... byl na něj vydán dokonce demoliční výměr. Skupina nadšenců založila Nadační fond a snaží se zámek zachránit. Držím jim palce ...



Když jsem dojela do areálu zámku a viděla ho, okamžitě se mi vybavila kniha Provence jako sen od Lenky Civade, kde popisuje, jak s manželem "zachraňovali" zámek, ano, tak nějak jsem si ho představovala ...



... a tady lucerna, kterou jsem už dělala, ale téhle jsem dopřála modrou střechu ...




Ahojky všem
Margo

úterý 18. června 2013

Zahájeno ...

Hezký večer,

co zahájeno? No přece nová éra našeho rodinného grilování!  Můj muž absolvoval kurz grilování v Pražském kulinářském institutu, pln dojmů a nápadů se ujal role hlavního "grilmana" pro tuto sezónu, kterou doposud nezastával tak jednoznačně :-). Přivezl si spoustu rad a receptů, co a jak, a tak se všichni těšíme, co nám předvede. Samozřejmě k tomu potřebuje spoustu pomůcek






a tak o víkendu začínáme pečeným (grilovaným) kuřetem s plechovkou piva v něm,  už jsem o tomto způsobu přípravy kuřete slyšela, ale nikdy neochutnala


Jo a taky jsme zahájili sezónu badmintonovou a nohejbalovou .... Ať žije sport!




Mějte se krásně
Margo

čtvrtek 6. června 2013

Andělky

Dobrý večer všem,

tak nějak ani nevím, jak začít... pod vlivem povodní, které se udály, jsem nějaká nenaložená ... my jsme v pohodě, ale místa a lidi, které jsou mi blízké, na tom jsou nic moc ...
i obchůdek, kam dodávám svojí keramiku neměl to štěstí
jeho výlohu jsem vyfotila těsně před, v sobotu, s potěšením, že tam jsou moje výtvory  ach jo



... tak co třeba taková keramická andělka, na okenní parapet nebo  na poličku
... pro ty, kteří poctivě chodí zapalovat svíčky je andělka  s otvory, aby hezky svítila
... a pro ty, kteří vědí, že zas tak poctivě nebudou běhat a zapalovat svíčky (to jsem i já) bude stačit třeba andělka bez otvorů, prostě slečna andělka





všem postiženým držím palce a přeji pevné nervy, vím, o čem je řeč, v roce 2002 jsem byla mezi nimi

Margita



sobota 1. června 2013

Bohouš

Hezkou upršenou sobotu všem,

dnes vám ukážu, jak se má u nás náš kohout, kterého jsem vyhrála v tombole na výstavě chovatelů, kde jsem byla se svojí keramikou (viz můj příspěvek z 20.10.2012). Tenkrát jsem kromě vyhraného kohoutka získala darem ještě 2, ale ty jsem pak dala sousedovi z ulice, protože v našich podmínkách by zimu  nepřežili. A tak náš Bohouš zůstal sám. Vyrostl z něj pěknej, dost ukokrhanej, fešák,  samotnému mu bylo určitě asi smutno. Dočkal se. Na jaře jsme mu pořídili kámošky, 4 kropenaté slečny, však se už ženských kolem sebe nemohl dočkat. Kokrhá sice pořád ostošest,  kdo ví, jak to je. A tak si myslím, že se má náš Bohouš opravdu dobře. Odměnou za tuto starost pro nás je, že už jsme se dočkali i domácích vajec, jasně, že ho slépky k tomu nepotřebují, ale kdyby k nám tak nějak náhodou nezavítal, nebyla by ani domácí míchanice z vajec.







Margit