neděle 3. února 2013

Dobroty

Hezký nedělní večer,

dnešní neděle začala úplně skvostně - snídaní do postele. Připravil mi ji můj nejmladší syn. A jak chutnala! Chtěl mi udělat radost, protože často s nadsázkou říkám, že by se mi líbilo, kdyby mi snídani připravil taky někdo jiný, než já sama.



U nás v práci je taková tradice, že čas od času někdo z nás něco dobrého připraví a donese kolegům a kolegyním ( v mém případě většinou kolegům).
Tentokrát to bylo na mě. Většinou se připravují bábovky, koláče, dortíky, prostě něco ke kávičce, já tentokrát zvolila variantu nesladkou - quiche neboli, abych si "nepůjčovala" originální název, prostě koláč na slano. Určitě budete znát. Často se jako těsto používá listové těsto, jinak mouka, máslo, vejce, špetka soli a voda.
Jako náplň jsem tentokrát použila naše 2 nejoblíbenější a to slanina s pórkem a s cibulovou náplní.
Odleželé nebo koupené těsto se rozválí do kruhových forem i s vyvýšeným okrajem, nechá se malinko předpéct (těsto se propíchá sem tam vidličkou) a pak se plní náplní. Je hrozně fajn, že se dá použít cokoliv, co máte rádi... houby, tuňák, cibule, různé druhy sýrů, šunka, zbylé maso, zkoušela jsem i cukety a rajčata (to je bomba). Takže dle potřeby na pánvičce orestovat vybrané ingredience, nechat trošku vystydnout, zamíchat vejce, nahrubo nastrouhaný dobrý sýr a zakysanou smetanu, koření, osolit, opepřit, bylinky a to vše "vylít" do formy na těsto a nechat dopéct, stačí na teplotu cca 200°C do doby, než těsto a ingredience začnou zlátnout.




slanina, pórek



cibule




... pokus "o něco" na památku, kolega  obtiskl nožičky svého půlročního syna do hlíny i s datem pořízení





Měj se krásně
Margita






3 komentáře:

  1. Margitka, takto by som aj ja brala, keby mi niekto pripravil takto raňajky. Ale keďže ja vstávam vždy prvá, nedávam nikomu šancu. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, taková snídaně do postele by se mi taky líbila:-)))

    OdpovědětVymazat
  3. U nas doma je nepsana tradice, ze snidane do postele je vysadou toho, kdo ma narozeniny nebo svatek. A je to super. Zdravim od lesu.

    OdpovědětVymazat