pondělí 24. června 2013

Kuře na plechovce aneb víkendová grilovačka

Hezký pondělní den, brr, to je už zase zima ! Ale víkend se celkem vydařil a my měli doma hody. Manžel, coby čerstvý absolvent kulinářského umu griloval, a sám :-) žádný podrž, uřež, přidrž, nakrájej, osol... prostě sám, možná se zdá, že ho zbytečně "vychvaluji", ale vzhledem k tomu, že můj muž patří do kategorie, o které se říká, že spálí i čaj, je chvála opodstatněná (to aby mu ta chuť  vydržela i nadále)   :-)

tak a tady popis:
rozpálíme gril
mezitím si připravíme a očistíme kuře, připravíme si obalovací směs z hrubé soli, drceného rozmarýmu, černého pepře, citronové kůry a čili vloček, tyto ingredience hezky v hmoždíři rozetřeme
POZOR - pokud chcete mít směs voňavější, předtím kuličky pepře opečte v pánvi, až vám budou kuličky pepře běhat po pánvi, odstavte)
nesmí chybět plechovka piva, kterou budete potřebovat jen do půlky plnou - výběr piva je na vás
tak a teď:
očištěné kuře navlhčete vodou a potřete ho připravenou směsí, dovnitř ještě vložte několik větviček rozmarýru a postavte ho na plechovku piva a to vše na plech a na gril, nebo, pokud máte speciál stojánek na kuře jako my, pivo se vjele do středu do otvoru, k tomu určenému
grilujeme - pečeme asi 1 až 1,5 hodiny a průběžně potíráme směsí z trošky másla a sladké papriky (event. s výpekem) až do úplného ugrilování
pře podáváním samozřejmě plechovku z kuřete vyndáme a kuře naporcujeme, my nůžkami

Ke kuřátku se manžel rozhodl, že bude rýže, na kterou máme speciální "přístroj", který se foneticky jmenuje SJUHANKY, jak se to píše po japonsky, už nevím.  Příprava je úplně nejjednodušší a hlavně se nemusí nic hlídat, což je někdy fakt výhoda, zvlášť, když připravujete pokrm pro větší počet lidí, což byl i náš případ a věnujete se i přípravě dalšího



pepř teprve bude hopsat


do hmoždíře k ostatním ingrediencím


my grilovali kuřata 2, jedno na plechu s plechovkou piva, druhé na kupovaném stojanu, pivo se vlévá do nádobky






2 kuřátka akorát na náš gril



a tady oblíbený varný hrnec SJUHANKY na rýži


rýže, voda, bylinky - na všechno jsou odměrky


nastavíme čas a jak chceme mít rýži připravenou (tvrdá, měkká, soft, sushi atd)


a tady hotovo

poslední fáze grilování a potírání




Dobrou chuť!!!

Margita



3 komentáře:

  1. ... no paráda, to je grilovačka jak má být. Děkuji za návštěvu na mém blogu. Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Pááni, ty tedy umíš dělat člověku chutě:-)))
    To musím vyzkoušet, to se nedá:-D :-D I pepř nechám skákat na pánvičce, to mě zaujalo..... hhmoždíř mám, taky žádný problém ... kuře v mrazáku a pro pivo pošlu dítě (je plnoletý, tak může:-D )
    Dík za super recept:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za procházku na Tvém blogu plném inspirací, budu se ráda vracet...:-)

    OdpovědětVymazat