pondělí 13. února 2012

Jak se u nás vyrábějí koule ... keramické

Dnes vám ukážu, jak se u nás vyrábějí keramické koule, vylévané z forem. Loni jsem získala z jedné, již dříve uzavřené, keramické továrničky formy na odlévání a to mimo jiné tyto koule. Přiznávám - nejde o  klasickou keramickou tvořivost, aleto byste nevěřily, kolik výrobků z keramiky a všech možných rádoby keramik jsou vylévané právě z forem. Pamatuji si, že když jsem v likvidačním skladu  našla konkrétně tyto formy, byla jsem strašně nadšená, protože je mám ráda :-) Od té doby mám koule rozeseté po zahradě doma, rostou mi i na zahradě na chatě a všechny moje kamarádky, které mají zahradu, je mají také. Mrkněte níže, jak se "amatérsky" vylévají sádrové formy .... Musím říct, že to není zrovna moje nejmilejší činnost, ale protože už mám objednávky a jaro se blíží, jdu do toho ...  tady jde konkrétně o hlínu červenici, to znamená, že koule budou po vypálení tzv. teracotové a neglazované, nevím, jestli už jsem v nějakém svém minulém příspěvku psala, ale  pro venkovní celoroční dekoraci nedoporučuji kupovat glazovanou keramiku, ta praská. I když mě se třeba popraskaná glazura líbí ... Někdy příště ukážu, jak vypadá popraskaná glazura z venku.

Formy

 Dvě půlky k sobě spojené páskami (nejlépe z automobilových duší)
Kýbl s licí keramickou břečkou

Před použitím dobře promíchat


Forma plná licí břečky, čekáme několik desítek minut na vytvoření keramického střepu, pak vylejeme zpět do kýble
A toto je výsledek (samozřejmě po povrchové úpravě) ....... a teď schnou a schnou a schnou.... Až příjde jejich čas, poputují do pece k vypálení na 1160°C, to proto, aby se jim na zahrádce nebo na balkóně líbilo.

2 komentáře:

  1. Nikdy mě nenapadlo,že se to tak dělá,jsou krásné,pár jsem si jich koupila v Kik,na jedné mám ptáčka ,na druhé andílka,u nás nic jiného není,pak jen Baumax,přeju dobré tvoření, Daja

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné, mám ráda keramiku a v zahradě ...paráda!
    Krásný den, Maru

    OdpovědětVymazat