čtvrtek 31. května 2012

Chřest ... a vůbec saláty

Dobrý večer milé blogerky,

... ačkoliv jsem se v minulém příspěvku dušovala, že na blogu moc o kuchtění psát nebudu , neboť to není  , na rozdíl od keramiky, pro mě žádný koníček, ale znáte to ....

K dnešnímu napsání příspěvku mě inspirovala návštěva trhu a koupě chřestu. Vím, že spousta hospodyněk nemá k němu zrovna vřelý vztah, ale my ho můžeme. ( je dost zdravý, obsahuje vitamín C a různé minerály)  Pravda, asi ne každý týden, ale občas, zvlášť když je jeho sezóna, což je, tak proč si ho nepřipravit. Dělám ho jako salát se zálivkou (vinaigrette) a je to dost oblíbený způsob přípravy chřestu ve Francii. Ve Francii se vůbec saláty se zálivkou připravují  téměř denně a z různých druhů zeleniny a je to takový jejich předkrm. K tomu v drtivé většině podávají, jak jinak, než francouzskou bagetu.
 Když už se zmiňuji o chřestovém salátu, dám vám i jiné, pro nás, nezvyklé tipy, určitě si každý vybere podle chuti nebo to prostě budete chtít zkusit.
 P.S. pokud narazíte na chřest zelený, je to ten, který se nemusí loupat (prý), jen se seříznou spodky

Mezi moje nejoblíbenější saláty patří:

- vařené studené brambory, nakrájené na kousky a uvařené růžičky květáku, v tomto případě posypat hodně pažitkou

- salát z paprik, recept je znám cca i  z balkánské kuchyně, ve Francii se nejčastěji dělá tak, že se masité papriky prudce, ale opatrně ogrilují, nechají mírně  zchladit a "maso" z paprik se odděluje od slupky (jde to, ale je to piplačka) a krájí  se na nudličky (třeba)

- uvařená, na plátky nakrájená červená řepa, nakrájená na plátky

další tipy (schválně nepíšu saláty rajčatové, okurkové, zelené, to je klasika)
- vařený pórek, nakrájený na plátky
- kdo má rád čekankové puky (trochu nahořklé) tak nakrájet na menší kousky
- vařená čočka s kousky zeleniny
- kukuřice s tuňákem (tady je lepší konzervovaný)

a pro opravdové (z mého pohledu) "fajnšmejkry"  je uvařený artyčok , odkapaný, vysušený, ale pozor  nekrájet. Francouzi ho konzumují tak, že si na talíř dají celý artyčok, odlupují postupně lístky, ty namáčejí do zálivky (vinaigrette) a masitou část (není jí moc), která je ke středu každého lístku, vykusují. Tohle ale já fakt nemusím.

Tipy na zeleninu už znáte a ještě zbývá návod na zálivku (tedy vinaigrette), tedy spíše popíšu, jak ho dělám já. Věřte, že je to ta nejdůležitější pochutina.

odhadem si do mističky vlijete olivový olej (nechce se mi psát ten panenský, ale protože je nejkvalitnější, tak proč ne - asi to víte, ale pro jistotu panenský proto, že je to olej, který se získá při  prvním lisování oliv, tedy myslím :-)
dále vlijeme ocet, záleží na vás, buď balsamico nebo vinný, jen prosím ne obyč
kdo má rád (patří tam) hořčici, tak trochu nebo více, záleží na chuti, nejlepší je trochu ostrá, kdo má rád hořčici kremžskou, nevadí i ta se dá použít místo hořčice klasik
pomalinku už metličkou mícháme směs
přidáme sůl, pepř
jo a nezapomenout nakrájet na kousky stroužky česneku, Francouzi jím do zálivky nešetří, zase, dle vaší chuti, nebojte se, ve spojení s olejem a octem není tak výrazný, takže se to dá přežít
Pokud by se vám povedlo udělat zálivky více nevadí, nechte ho v lednici na další den třeba na další zeleninovou pochoutku.

Doufám, že jsem se moc v textu neztratila a že je to celé k pochopení. Zeleninu vybírat dle vašich chutí a zalévat vinaigrettem (žádná majonéza, žádná smetana nebo jogurt). K tomu kousek bagetky a dvojdecku červeného vínka.
Mějte se krásně a pokud najdete odvahu něco vyzkoušet, tak dobrou chuť!




Níže ingredience pro vinaigrette.

1 komentář:

  1. Margitko, my taté můžeme saláty. Hlavně v létě, když je vedro. Manžel je pak má daleko radši než teplé jídlo. Měj pohodový víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat